Велики четвртак у манастиру Рмњу

Рече Господ:Који једе моје тијело и пије моју крв има живот вјечни,и ја ћу га васкрснути у последњи дан (Јов.6,54).
Данас на Велики Четвртак у светониколајевској обитељи, служена је литургија Светог Василија коју је служио високопреподобни игуман Сергије Карановић.На Светој Литургији спремљене су честице за причешће болних које се по Типику припремају на данашњи дан.
У току свете евхаристије сви присутни су се причестили, а на самом крају обављен је символички обред омивања.
Данас је светониколајевску обитељ посетио директор секретеријата за вјере владе Републике Српске господин Јово Турањанин.
У вечерњим сатима служено је бденије са читањем дванаест страсних  јеванђеља.
У данашњи дан поставио је Спаситељ свијета трпезу која се диже. У томе је слава овога дана. Ево има преко 2013 година како је он поставио ту трпезу, и још стоји постављена; нити се икад дигла нити ће се дићи до скончања времена. Чудеснија трпеза никада није била постављена од створења свијета, ни у Рају ни на земљи. Ни у Рају наши прародитељи нису видјели тако чудесну трпезу, још мање потомци њихови изван Раја. У Рају је било дрво живота, од кога ко би јео имао би живот вјечни. Адаму и Еви није било забрањено јести од тога дрвета, но они ипак нису јели од њега. Окусили су од забрањеног дрвета, но од дозвољеног  дрвета живота  од кога се вјечно живи нису окусили. Када су пак згријешили и јели од забрањеног дрвета познања добра и зла, онда им је Бог забранио јести од дрвета живота, да не би као грешници вјечно живјели.То дрво живота усред Раја било је праслика Христа Господа. О,браћо моја, како је све чудесно што Створитељ наш твори! Колико је чудесна моћ Његова, љубав Његова чини нам се још чудеснија. По тој чудесној љубави Својој Он је као њежна мајка привио на прси Своје гладне синове човјечије да их нахрани крвљу Својом. По тој чудесној љубави Својој Он је као здрави брат пренио Своју здраву крв на болесну браћу Своју. И ево кроз 20 вјекова Он то чини  непрестано, и није Му досадило; и чиниће до краја времена, и неће Му дотужити. Напротив, што год су људи гладнији и болеснији и грешнији и слабокрвнији, то Он с већом журбом и бригом  нуди  им Своју крв са Своје трпезе љубави, са свете трпезе Своје, која како се поставила никада се више није дигла ни испразнила.

Инфо манастир Рмањ

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.