Литургија претходноосвећених дарова


У петак прве седмице часнога поста, 22. марта 2013.године, Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Хризостом, служио је Литургију претходноосвећених Дарова у Храму Светог оца Николаја у манастиру Рмањ.Епископу Хризостому су салуживали, протојереј-ставрофор Саво Јанковић, парох рујишки, протонамјесник Далибор Ненић, парох бихаћки и ђакон Никола Перковић.
На крају Литургије причестили су се присутни вјерници,  а протојереј-ставрофор Саво Јанковић, парох рујишке се обрато и пригодном бесједом.
"Ево већ смо на крају прве седмице овог великог, корисног и значајног поста, да кроз пост, молитву, покајање и Свето прићешће, добијемо душевно оздрављење, избављење од гријеха и спасење наших душа.
Ако се деси да неко од нас тјелесно оболи, и од најмање и најбезаленије болести, сви ми журимо код љекара да нам постави диагнозу и пропише потребне лијекове, а затим се трудимо да уз прописане лијекове што прије вратимо изгубљено здравље.
Али ми често оболијевамо и духовно, кад паднемо у гријех.
У тим случајевима не поступамо као код тјелесног обољења, не журимо код духовног љекара и не тражимо потребне лијекове и савјете.
Зато треба да журимо код љекара духовни да нам дају савјет и потребну духовну терапију.
Узрок наших духевних обољења јесте гријех. Он нас руши и обара без обзира ко смо и шта смо. Као што мали ситни црв временом гризе и уништава велико дрво, тако и гријех временом уништава и разара душу човјекову. Гријех изазива велике патње у души нашој и негативно се одражава на лични, породични и друштвени живот.
Ово нам је потврђено и у причи о исцјељеном болеснику у граду Капернауму.
У граду Капернауму живио је човјек који је боловао од тешке болести парализе која је од медицинске старне неизљечива.
Кад је Христос дошао у град Капернаум да проповједа божанску науку и да загрије и освијетли душе тамошњих људи.
Пријатељ парализованог човјека чувши за Христа и његове исцјелитељске моћи, одлучи да свог пријатеља однесу Христу да и он добије оздрављење. На постељи су га донијели Христу, али од велике масе народа нису могли да уђу у кућу у којој је био Христос, ношени великом вјером и надом у оздрављење свог пријатеља, откривају кров куће и свог пријатеља спуштају пред ноге Христове. Видјевши вјеру њихову Христос је рекао узетоме: „Синко! Опраштају ти се гријеси твоји. Устани узми одар свој и иди својој кући“.
Непријатељ рода људског стално уноси растројство у душе. Изазива немир, свађу и раздор у породици и у друштву.
Наша Света Црква као брижна мајка за душевно здравље своје дјеце препоручује  нам: пост, молитву, помоћ Божију и благодат Духа Светога, која се добија преко Светих тајни, а посебно у Светом Причешћу."

 Амин.

Tuesday the 23rd. Affiliate Marketing.