Недеља Прва Великог Поста-Православља (Чиста) у Манастиру Рмњу

Данашњом Светом Литургијом, коју је у манастирској капели Светог Јована Златоуста служио високопреподобни архимандрит Серафим, овјенчали смо седмицу која је иза нас, седмицу покајања и велике љубави Божије. Сва богослужења и благољепија, која смо приносили у овоме Светом Храму Спасу нашем Христу у данима који су остали иза нас, смо данашњом Светом Тајном Евхаристије  окончали, те ставили на њих круну, Светим Причешћем.

У Рмањској Светињи се сакупио мањи број поклоника из мјеста и околине, који је и приступио Светој Чаши, те на тај начин добио Христову подршку за истрајавање у даљем подвигу, током остатка Великог и Часног Поста.
Архимандрит Серафим је у литургијској бесједи позвао присутне вјерне, а и оне широм нашег краја и свуда православне, да се у будуће што више одазивају на Божији позив, јер је, једино тај позив свет и беспрекоран. Отац Архимандрит је такође истакао и нашу потребу за истрајношћу у Светом Посту, да не посустанемо сада, када смо добар подвиг започели. Нећемо помислити да смо са данашњим даном окончали Свети и Велики Пост, него ћемо се још снажнији упустити у онај остатак, да би нас Христос познао као своје. Намажимо лица уљем, не будимо тмурни него весели. Угледајмо се на смијерност онога Цариника из Јеванђелске приче, а никако на гордост књижевника.
Свакодневно подражавајмо Свету Царицу Теодору и Светог Патријарха Методија који се изборише за часност и поштовање Светих Икона пред богумрским иконоборством, а чијег се блаженог спомена, данас присјећамо.
Да би и свима нама Господ, чије Васкрсење жељно очекујемо, и којем се свакодневно молимо, услишио наше молитве и спасио нас. Амин

Н.Р.

 

 

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.