Архимадрит Серафим на Крсној слави Богословије Света три јерарха

Поводом славе богословије у манастиру Крки, уочи празника Света Три Јерарха служено је вечерње богослужење на којем је началствовао Епископ горњокарловачки Герасим.

На дан празника, Свету Архијерејску Литургију служио је Високопреосвећени Митрополит загребачко-љубљански Порфирије уз саслужење Епископа бихаћко–петровачког Атанасија, Епископа горњокарловачког Герасима, Епископа франкфуртског и све Немачке Сергија и Епископа далматинског Фотија.
Након Свете Литургије, Епископ Фотије поздравио је све присутне изразивши неизмерну радост што смо се у оволиком броју окупили да прославимо велике светитеље, Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. „Света Три Јерарха су наши учитељи и заштитници наше богословије и они нас уче да је суштина човековог битисања на Земљи његов призив да се обожи. Да бисмо то достигли потребно је оставити грехољубиви начин живота и сјединити се са Богом. Света Три Јерарха били су не само научници и философи који су изучили јелинску мудрост, већ су постали светитељи који препорађају све људе и саму Цркву Божију. Пуноћу наше вере предокусили смо данас на Светој Литургији, а њу можемо достићи само аскетским подвигом и сталним распињањем себе да бисмо се удостојили Божијег благослова и кренули путем спасења“, рекао је Епископ Фотије. Владика се захвалио свима које је данас овде довела љубав према овој светињи и подвигу нашега краја, а посебно онима који помажу да ова света обитељ и богословија функционишу и православном свету доносе нове пастире и свештенослужитеље.
Културно-уметничком програму који су припремили крчки богослови осим преосвећених архијереја присуствовали су и  представници амбасаде Србије у Хрватској, посланици у хрватском парламенту Миле Хорват и Борис Милошевић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић и многи други званичници.
Орденом Никодима Милаша одликован је доктор Војислав Станимировић, који је од самог почетка био велики пријатељ и добротвор крчке богословије. На послетку се пристунима са неколико надахнутих речи обратио и Епископ бихаћко-петровачки Атанасије. „Ово је место које прочишћава и зато одавде одлазимо лакши него што смо дошли. То је место које сабира простор, време и генерације и које је значајно за цео свет, јер се богослови који одавде потичу образују и васпитавају у духу својих заштитника, Света Три Јерарха“, поручио је епископ Атанасије.

 

 

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.