Прослављена слава параклиса (капеле) Светог Јована Златоустог у манастиру Рмњу

Благодарећи Господу Богу и Његовој Пречистој Матери, данас 26. новембра 2016. љета Господњег, скроман број православних хришћана, редовних посјетилаца Светониколајевског рмањског манастира, окупио се око свога Епископа Господина Атанасија, који принесе бескрвну жртву пред Господа у манастирској капели која је посвећена светом Јовану Златоусту, чији спомен данас и прослављамо.

Епископу Атанасију су саслуживали настојатељ манастира Клисине (Св. великомученице Марине) игуман Василије (Рожић), архијерејски замјеник и парох медљански Никола Пено и епархијски ђакон Никола Перковић.

У својој пригодној бесједи Епископ је истакао велики значај Светог Јована Златоуста за Цркву као творца литургијског типа који се у православној Цркви служи највише пута у току године. Такође, и поред његовог литургичког доприноса Цркви, Епископ је истакао да је личност светог Златоуста за нас православне Хришћане Крајине јако битна, и то управо као личност аскетског и прогнаног пустињака, чије место прогнања подсећа на крајеве у којима живимо.

У наставку Литургије учешће у Светој Тајни Причешћа узео је већи број присутних вјерника и дјеце, те је на самом крају Епископ уз саслужитеље преломио славски колач са настојатељом ове свете Обитељи и нашим домаћином Архимандритом Серафимом.

Управа манастира Рмањ је после Литургије припремила трпезу љубави у част свога другог заштитника Светог Јована Златоуста, на којој се настојатељ манастира Архимандрит Серафим обратио захвалним словом Епископу и присутном братству и сестринству у Христу.

Након ријечи Оца Серафима, по благослову Епископа, ријеч је добио и игуман Василије који је позвао наш вјерни народ страдалне Епархије Бихаћко-петровачке да притиче у ову средњевијековну светињу, те да на тај начин да своју, како молитвену, тако и физичку подршку своме Игуману да истраје у духовној борбеној арени.

Немања Рељић, студент

 

Tuesday the 26th. Affiliate Marketing.