Васкрс у манастиру Рмњу 2016.

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи,
и свима онима који су у гробовима живот дарује!

У 12 часова у поноћ, зазвонила су звона у Мартин  Броду, у манастиру Рмњу. Прослава Васкрса почела је јутарњим  богослужењем. У наставку се служила Васкршња Литургија коју је служио, високопреподобни архимандрит Серафим (Кужић), игуман манастира Рмањ. Васкршњу Литургију, византијским напјевом украсили су студенти Православног  богословског факултета, Немања Рељић и Марко Радмило. Благовјерни народ је дошао са свих крајева, да уљепша заједно са својим игуманом највећи хришћански празник.
По читању светог Јеванђеља, архимандрит Серафим је поучавао вјерни народ  о најрадоснијем празнику над празницима – Васкрсу.
„На дрвету је висио, Онај који је на води земљу утврдио. Онога кога је гроб држао, је Онај који држи твар у руци. Онај који је као човјек страдао  је Онај који спасава као Човјекољубац, оне који у њега вјерују. Христос који је претрпео понижења, страдање на Крсту и мученичку смрт, јер је Христова љубав савршена. Ево дана који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему (Пс. 118, 24). Данас је празник над празницима, прослава над прославама, јер је Христос сишао у гроб и својим васкрсењем Ад разрушио. А Ад жали што је Христос бакарна врата разбио и уништио државу Адску. Ад жали што је Христос отворио врата раја свима нама. Ради нашег спасења поклонимо се Његовом тридневном Васкрсењу, јер је сатро моћ непријатеља и избавио нас од пропасти. Чекајмо са страхом други Његов долазак, а наша вјера ће постати тада запечаћена знањем, наша нада ће се остварити, а љубав ће заувјек остати!“
Након Васкршње Литургије, уприличена је трпеза љубави у манастирској трпезарији, за госте манастира коју је припремио са љубављу архимандрит Серафим.

Марко Радмило, студент

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.