БЛАГОВЕШТЕЊСКИ САБОР У МАНАСТИРУ РМАЊ

          У славу и част Пресвете Богородице, заштитнице и покровитељке рода људскога, и Мајке нашег Спаса и Господа Христа Исуса, под сводовима Светониколајевског манастира Рмањ сабрали су се на празник Благовијести Пресвете Богородице, већ по традицији, православни вјерници, свештеници и епископи, како би заблагодарили Господу, Његовој Мајци – Превјечној Дјеви Марији – и свима светима, остајући у евхаристијском нераскидивом савезу са Јединородним Сином Божијим, тиме потврђујући да је српски народ овог простора, у свим временима, био и остао чувар вјере Христове.   
          Звона са манастирског звоника означила су почетак Свете Архијерејске Литургије којом је началствовао Епископ далматински Господин Фотије, а саслуживали су му Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије и Епископ франкфуртски и све Њемачке Господин Сергије, заједно са свештенством и свештеномонаштвом бихаћко-петровачке и далматинске епархије. Манастирски храм Светог Николаја Чудотворца био је претијесан да прими све оне који су са разних страна пристигли да би својим присуством исказали јединство вјерујућих православних Срба и да би, примивши Крв и Тијело Господа Христа, испунили ријечи Његове изговорене у Првосвештеничкој молитви: „Да сви буду једно, као Ти, Оче, што си у Мени и Ја у Теби, да и они у Нама једно буду, да и свијет вјерује да си ме Ти послао“ (Јн 17, 21). И заиста, вјерници су притекли под сводове Светониколајевске обитељи, под скуте Пресвете Богородице, са свих страна, од Далмације до Будимпеште, свједочећи саборност Православне Цркве.   
          На крају Свете Архијерејске Литургије, Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије захвалио је својој браћи у архијерејству, Преосвећеној господи Фотију и Сергију, што су и ове године дошли у манастир Рмањ, да својим примјером посвједоче своју љубав и преданост рмањској Свештеној Обитељи која данас, као и вијековима уназад, свијетли и обасјава, чувајући онај неугасиви пламен православне духовности. Епископ Атанасије захвалио се и свим вјерницима, који нису жалили труда, пута и времена, како би се, опет и изнова, саборно окупили у овој древној светињи.    
Након Епископа Атанасија, вјерницима и свештенству пригодним ријечима обратио се и Епископ далматински Господин Фотије, истакавши значај Благовијести Пресвете Богородице у историји спасења рода људскога, посебно нагласивши неопходност молитвеног заступништва Пресвете Богородице, која је у времену и вјечности наша нада, наша утјеха и наша нераскидива веза са Господом. Епископ Фотије посебно је указао на потребу да данашње вјерујуће дјевојке и жене имају Пресвету Богородицу као узор и као најсвјетлији примјер љубави, самоодрицања и жртве.       
          Заједничарење је, након Свете Литургије, настављено за трпезом љубави, коју је управа манастира за све присутне госте и сав вјерујући народ припремила у манастирској порти. Том приликом вјерницима се са неколико ријечи обратио Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Њемачке Господин Сергије, истакавши да није заборавио свој манастир, своју браћу у Христу и свој крај, са којим је и даље остао у свези љубави, обећавајући да ће и даље духовно и материјално помагати Епархију бихаћко-петровачку и њен духовни бисер – манастир Рмањ, у којем је монашки растао и одрастао све до пуноће епископске службе. Потом је настојатељ Светониколајевског манастира Рмањ, архимандрит Серафим (Кужић), поздравио све присутне епископе, свештенство и вјерујући народ, захваливши се свима што су и ове године пристигли на духовни извор крајишких Срба, у славу и част Пресвете Богородице, чијим молитвеним заступништвом ова Светониколајевска светиња опстаје упркос бројним историјским искушењима.   
          Треба напоменути да је на празник Благовијести, сада већ давне 1974. године, у манастиру Рмањ, по први пут након Другог свјетског рата, зазвонило манастирско звоно, наговјештавајући поновно васкрсење ове Свештене Обитељи.   
          Вјерујући да Господ неће напустити своје напаћено стадо у јуначкој и мученичкој Крајини, молимо Пресвету Богородицу да нас и даље, у све вијекове до свршетка времена, сабира под древним рмањским сводовима како бисмо остали оно што смо одувијек и били – народ Божији, народ Христов.     

 

 

 

Tuesday the 26th. Affiliate Marketing.