Илинданско сабрање у манастиру Рмњу


По благослову Епископа бихаћко-петровачког  г. Атанасија, на дан када наша света Српска православна црква врши свештени спомен на св. пророка Илију Тесвићанина, велики број православних хришћана мартинбродског округа окупио се на евхаристијском сабрању у манастиру Рмњу, којим је началствовао негдашњи сабрат овог манастира, а сада Епископ франфуртски и све Немачке, г. Сергије.


Владици Сергију саслуживали су оци пропрезвитери: Маринко Радмило из Нинберга, Симон Туркић из Франкфурта, Здравко Богојевић из Босанског Петровца, презвитер  Драган Зорица из Дрниша и ђакон Драган Радић из Загреба. Током Божанске Литургије, владика Сергије је рукоположио у чин презвитера, ђакона Илију Ромића, нареченог пароха минхенског. У духу јеванђелског слова и данашњег празника, Eпископ Сергије обратио се сабраним Хришћанима, пригодном беседом у којој је дочарао светитељски лик и дело, великог старозаветног пророка Илије Тесвићанина. Владика је напоменуо да васкрсење сина удовичиног из Сарепте сидонске, прихватање покајања цара Ахава, ревност према живом Богу отаца, његово вазнесење на небо и уопште сав живот пророка Илије живо подсећа на живот апостола, или неког од каснијих светитеља наше Православне цркве, а то значи да његов живот подсећа на живот Христов, што је поприлично необично за старозаветни свет. То је између осталог разлог, зашто наша света Православна црква, слави св. Илију више него ли неког другог од старозаветних патријараха или пророка. Кроз живот св. Илије просијава нада, ревност и есхатолошко ишчекивање, те наговештај свештеног служења Богу живом, што је истинска хришћанска одлика, коју и ми данас потврђујемо својим сабрањем на св. Литургији. 
Ехваристијска атмосфера настављена је и након свете Литургије, када су сви присутни уживали братску љубав и гостопримство игумана манастира Рмња, архимандрита Серафима. 

Извор: епархија франкфуртска и све Немачке

 

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.