Света Литургија у манастиру Осовица

На дан када наша Света Црква прославља мученике Зографске, Светог Теофила Исповједника, Преподобне Васијана и Андреја и Светих двјеста мученика, служена је Света Литургија у манастиру Осовица.


Свету Литургију служио је високопреподобни Архимандрит Серафим, настојатељ манастира Рмња из Епархије бихаћко-петровачке, а саслуживали су монаси и свештенство из Епархије бањалучке.
На овај дан је обиљежен и имендан сабрата манастира Осовица, јеромонаха Теофила, настојатеља Осовичке обитељи. Након Свете Литургије и бесједе архимандрита Серафима благословен је славски колач и кољиво у славу и част Светог Теофила, заштитника оца Теофила. Чин благосиљања извршио је високопреподобни Архимандрит Серафим  уз саслужење осталог свештенства.
По благосиљању славског колача и кољива, у име свих присутних и у своје лично име, високопреподобни Архимандрит Серафим честитао је имендан оцу Теофилу, са жељом да још дуго година у здрављу душе и тијела, а на спасење свих нас, служи Господу, указујући на страдални живот Светог Теофила, који је за своје свједочење истините вјере и љубави у Васкрслог Господа, увјенчан неувенљивим вијенцем у Царству Божијем.
Преподобни Теофил бијаше монах за царовања Лава Исавријана. Гледајући безбожност овога тиранина и рат који води против светих икона, богољубиви монах Теофил ступи пред њега и неустрашиво га изобличи, називајући га безбожником и безакоником и претечом Антихриста. Разјарен тиме, насилник нареди те неустрашивог монаха страховито тукоше, па у тамницу вргоше и глађу морише. И доста времена он проведе у тамници мучен глађу и жеђу. Затим би послан у заточење. И тамо, узносећи благодарност он отиде Господу.

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.