ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА У БОСАНСКОМ ГРАХОВУ

Њихова Преосвештенства Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије и Епископ горњокарловачки Господин Герасим на Видовдан служили су Божанску Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Босанском Грахову. Епископима су саслуживали свештомонаси и свештеници из Епархије бихаћко-петровачке.

 

Након Литургије, у порти храма на новоизграђеном платоу гдје се налази спомен обиљежје палим борцима Отаџбинског рата 1991-1995. год. одржан је помен свим пострадалим војницима, војсковођама од Косовског боја до дана данашњег. Литургији и парастосу погинулим борцима, поред представника општинских и кантоналних власти Кантона 10 присуствовао је Предсједник Народне скупштине Републике Српске Господин Игор Радојчић.

На крају парастоса Епископ Атанасије одржао је пригодну бесједу на тему Косовског боја, у којој је назначио свјетло опредељење и сведочење светог кнеза Лазара Косовског за Царство Небеско. Епископ Атанасије је позвао вјернике да управо то сведочење живота светог Лазара Косовског имају за примјер у свакодневним животним искушењима. Послије парастоса Епископи Атанасије и Герасим, са свештенством, представницима власти и вјерним народом упутили су се ка обновљеној родној кући Гаврила Принципа у селу Обљај, недалеко од Босанског Грахова. У родној кући Гаврила Принципа, Епископ Атанасије одржао је помен Гаврилу Принципу и његовим родитељима, оцу Петру и мајци Марији и затим осветио кућу. По освећењу дома Епископ Атанасије је у својој бесједи пожелео да се и у свим селима Грахова, околине и читаве Крајине наставе обнављати домови.

Након освећења, Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Господин Игор Радојчић открио је спомен бисту Гаврила Принципа и одржао говор. Затим се великом броју вјерног народа обратио и Господин Драго Мићић представник Срба из Милвокија и Горан Мићић, кум освећења дома. Након њих говорио је Господин Борко Илић из Удружења „Гаврило Српски“ из Новог Сада. На крају  чина откривања бисте високим гостима и вјерном народу се обратио парох граховски високопречасни протојереј Александар Рељић, који је поздравио Епископе, представнике државних институција и удружења из дијаспоре и Србије и похвалио добротворе који су доприњели обнови родне куће Гаврила Принципа, а нарочито труд и залагање Начелника општине Босанско Грахово Господина Уроша Макића, на целокупној организацији и залагању на изградњи платоа и спомен обиљежја у порти храма Светих Апостола Петра и Павла.

После овога уследила је трпеза љубави на игралишту иза сколе. У 15:30h почео је културно-умјетнички програм испред девастираног Спомен дома "Гаврило Принцип" у центру Босанског Грахова. Окупљеном народу обратили су се Начелник Општине Урош Макић и Епископ бихаћко-петровачки Атанасије. У богатом  културно-умјетничком програму са својим извођењима народу су се представили КУД "Шпанац" из Београда, Етно група "Траг" из Лакташа, народни певач Чедо Марковић, крајишке групе из Републике Српке и Србије.

 

Презвитер Здравко Богојевић

Видео прилог РТРС (Дневник 1)

Видео прилог РТРС (Дневник 2)

 

Бесједа Епископа Атанасија Говор Епископа Атанасија на освећењу куће Гаврила П. Обраћање г. Игора Радојчића Обраћање г. Горана Мићића Обраћање г. Драге Мићића Обраћање г. Борка Илића Обраћање протојереја Александра Рељића Епископ Атанасије-поздравни говор на почетку културно-умјетничког програма

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.