Празник Вазнесења Господњег у Врточу

И ове године као и претходних година, свечано је прослављен велики празник Вазнесења Господњег који је слава храма на Спасовини и слава села Врточе и Подбрина. Свету Литургију служио је високопреподобни архимандрит Серафим (Кужић), игуман манастира Рмањ. Храм на Спасовини био је тијесан да прими на молитвено сабрање све оне који су дошли да се напоје молитве на Литургијском сабрању.

 

Слава Богу, сваке године све већи број вјерних долази на овај велики празник да потражи од Бога благослов, и да достојанствено и молитвено прославе славу свога села и храма. Служећи прије десет година  у полу празном храму није се могло ни сањати да би ова црква могла бити тијесна за оне који са љубављу долазе на молитву, али, оно што је човјеку немогуће Богу је могуће. Примјећује се велики напредак у духовном образовању житеља Дрвара јер, ево полако и лаганим корацима враћају се вјери прађедовској и завјету светосавском. У току Свете Литургије, пригодном бесједом о празнику обратио се старјешина храма протонамјесник Синиша Сердар, који је вјерни народ поучио о празнику и значају Вазнесења Господњег за све нас.
Вазнесењем Господњим отворена су небеса и показан нам је пут спасења. Такође је у бесједи поменуо ово тешко стање у нашем народу изазвано полавама и нагласио да сваки од нас да допринос у помоћи онима којима је то потребно.
На крају Свете Литургије, архимандрит Серафим се обратио пригодним и поучним  ријечима и свима честитао славу храма и села. Након Литургије одржан је помен за све пострадале у отаџбинском рату те је настављено братско дружење уз славску трпезу у мјесном дому у Врточу која је ове године скромно спремљена, а сав остатак средстава је усмјерен пострадалима у поплавама. Можемо на крају захвалити Богу што нас је окупио на Евхаристијском сабрању и учинио да Срби у Дрвару славе Бога као што су то чинили њихови преци, надајући се бољем за будуће нараштаје.

 

 

 

 

 

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.