ХРАМОВНА СЛАВА У ПОДРАШНИЦИ И ОСВЕЋЕЊЕ ЧЕСМЕ СОЛУНСКИМ ДОБРОВОЉЦИМА

Категорија: Епархијске новости

На дан Покрова Пресвете Богородице, парохија подрашничка заједно са својим парохијанима и звницама прославила је своју храмовну славу. Свету литургију служили су, архимандрит Серафим,протојереј Милош Миловановић, протојереј Мирослав Гаврић, протојереј Никола Пено, протонамјесник Мирко Моравац, протонамјесник Дејан Зељкић и јереј Бошко Максимовић.За пјевницом су пјевали јереј Милош Црепуља и господин Чедо Ђурић заједно са вјерницим и дјецом. По прочитаном јеванђељу началствујући на литургији, архимандрит Серафим, је бесједио о самом празнику Покрова Пресвете Богородице, о настанку и поштовању овог празника.  А потом и о значењу и садржају  прочитаног јеванђеља и поукама које се из њега могу извући као корисне за наш хришћански живот. Послије заамвоне молитве освећење славског жита и колача обавио је аримандрит Серафим преломивши колач са кумом и домаћином овогодишње храмовне славе господином Мирославом Пекезом и његовом супругом Драгицом из Београда.

По завршеној литургији, вјерни народ заједно са  свештеномонахом и свештеницима кренуо је у трократни литијски опход око храма послије чега је прочитано литијско јеванђеље и освећена со коју су вјерници донијели. Затим се отишло до спомен обиљежја палим борцима и цивилнима жртвама отаџбинског рата из села Подрашнице, гдје је обављен мали помен и положено цвијеће од стране представника општине Мркоњић Град, борачке организације М. Град и породица палих бораца и цивилних жртава.

Послије обављеног помена и полагања вијенаца на спомен обиљежје, отишло се до новосаграђене Спомен чесме солунским добровољцима и борцима Првог свјетског рата која се налази у порти храма. Господин Мирослав Пекез као дародавац, кум али и потомак једног од солунских бораца је обавио отварање чесме, да би потом аримандрит Серафим  заједно са свештенством осветио чесму и обавио мали помен за 16 бораца чија се имена налазе на овом спомен обиљежју. Након тога се са пар ријечи обратио надлежни парох подрашничке парохије јереј Александар Ђурић, говорећи о самој вриједности овог спомен обиљежја и његовом васпитном значају за будуће нараштаје. О самој  идеји српства коју су ови храбри борци чија су имена уклесана на овој чесми имали, и како ту идеју данашњи и будући нараштаји треба да развију у својим срцима. На крају он се захвалио донатору ове Спомен чесме господину Мирославу Пекезу и његовој породици на овако великом дару за парохију подрашничку и село Подрашницу. Такође се захвалио представницима власти, министру финансија Р.Српске госп. Зорану Тегелтији, савјетнику предсједника Републике Србије госп. Радославу  Павловићу,начелници општине Мркоњић Град госпођици Дивни Аничић свим осталим уваженим званицама и медијима који су пропратили овај догађај. Говор је одржао и господин Мирослав Пекез. Као дародавац и кум Спомен чесме,захвалио се прво на благослову за изградњу овог спомен обиљежја Епископу бихаћко-петровачком Господину Атанасију и парохији подрашничкој за уступљено земљиште. Потом је поздравио свештенство,присутне званичнике, званице и вјерни народ. У свом говору истако је колико је битан овај тренутак за село Подрашницу, а и много шире и како не треба да заборавимо славне претке. Обратио се својим Подрашчанима,изразивши наду да ће ова Спомен чесма бити извор патриотских надахнућа у тешким временима кроз која ћемо неминовно пролазити у будућности.

На крају  се обратио и господин Радослав Павловић савјетник предсједника Републике Србије, поздравивши све присутне у име предсједника и рекавши да му је част што данас присуствује овом чину, нагласивши да је ово један у низу  јубилеја стогодишњице од почетка Првог свјетског рата који се обиљежавају  у цијелој Европи.

Након ових говора, сви присутни су могли да виде кратак умјетнички програм    КУД-а „Петар I Карађорђевић“ из Мркоњић Града. А молитвено сабрање се наставило у новосаграђеној ЦО сали, гдје је послужен свечани ручак за све присутне. Архимандрит Серафим је послије  благодарења Господу за све, пожелио присутнима пријатан ручак,а за вријеме ручка, културни садржај је настављен наступом етно групе „Ива“ из Добоја. По завршеном ручку присутном вјерном народу и уваженим гостима се обратио надлежни парох  јереј Александар Ђурић захваливши свима на доласку и учињеној части, посебно дародавцу и куму Мирославу Пекезу и његовој породици, и свима заједно честитавши празник и храмовну славу својим парохијанима.  А исто тако захваливши свима онима који су помогли изградњу ЦО сале.

Начелница општине Мркоњић Град  госпођица Дивна Аничић се такође обратила свима присутнима, најприје честитавши храмовну славу вјерницима из Подрашнице и Подшиљка који припадају парохији подрашничкој. А затим се захваливши свима онима који су увеличали прослављање празника Покрова Пресвете Богородице и храмовне славе парохије подрашничке,  као и освећења Спомен чесме.

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.