ПЕТРОВДАН У БОСАНСКОМ ГРАХОВУ

Категорија: Епархијске новости

Сабравши се око једне Чаше, једнога Истинитога Христа Господа, данас у Босанском Грахову, прослависмо Његове најистакнутије ученике, Свете апостоле Петра и Павла и храмовну славу нашег парохијског храма.


Свету Литургију служио је високопреподобни архимандрит Серафим (Кужић), настојатељ манастира Рмња у Мартин Броду а саслуживали су му протојереј-ставрофор Жељко Ђурица, парох лијевљански и протојереј Александар Рељић, парох граховски.
Светој Литургији присуствовали су начелник Општине Босанско Грахово г. Урош Макић, представник Секретаријата за вјере г. Мирко Марић те вјерни народ парохије граховске.
У току службе, велики број присутног народа се исповиједио и причестио Светим Тајнама, сјединио се са Васкрслим Господом и тиме испунио управо онај свети циљ, задат још на самом почетку петровског поста.
Након свечаног освећења славског колача и кољива те завршетка Свете Литургије, присутним вијеницима се обратио архимандрит Серафим и у својој проповиједи истакао велики значај Светих апостола које данас прослављамо.
Нарочито је истакао вјеру коју је апостол Петар исповиједио када је рекао: "Ти си Христос Син Бога Живога", вјеру коју и ми треба да имамо како бисмо живјели са Христом и у Христу, како бисмо са Њим постали једно кроз живот Цркве. Отац Серафим је такође истакао једну веома важну чињеницу а то је да се наш народ отуђио од Бога, да слабо посјећује своје храмове, да је ишчезла љубав Божија међу нама и да смо постали туђини једни другима. Позвао је да Христовом љубављу пригрлимо једни друге, да кроз пост и молитву, чистећи своје гријехе умјесто њих уселимо у душе своје свако добро и да будемо једни другима све, као што рече Свети апостол Павле, и тако да заједно идемо путем спасења.
Послије литургијског сабрања, у сали парохијског дома за госте и званице припремљена је славска трпеза љубави.

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.