Духовски сабор у Стројицама

Категорија: Епархијске новости

Другог дана празника Свете Педесетнице Епископ Атанасије служио је свету архијерејску Литургију у Стројицама (Јању) код Шипова.

Са Епископом су саслуживали: архимандрит Серафим Рмањски, протојереј-ставрофор Радослав Станковић, парох бабићки; протосинђел Венијамин (Ковачић); протојереј Љубинко Аничић, парох шиповски; јереј Жељко Ракита, парох шиповски; јереј Милош Црепуља, парох пљевско-мујџићки и ђакон Никола Перковић.

Ово Духовско саборовање у Стројицама има дугу традицију од преко стотину година, а у летопису цркве памти се још од посете Митрополита Николајевића.

И ове године храм Рођења Пресвете Богородице био је мали да прими све побожне Јањане који су дошли да се помоле Богу, да му благодаре и да учествују на Трпези Његовој причешћијући се Телом и Крвљу Господњом. Након свете Литургије извршен је опход око храма - литија, мали помен почившем слузи Божијем свештенику стројичком Мирославу Стрики и освећена је со уз благодарење Богу на Његовим даровима. Епископ Атанасије  пожелео је народу да изобилује од Бога сваким добром, да им Господ подари добар род у пољу и здраву стоку да не би оскудевали у ничему те да би могли и друге помагати и бити дарежљиви. Епископ је такође напоменуо да су Јањани некада представљали мањину у односу на друге крајеве наше Епархије, а данас наспрам тих истих крајева у којима влада миграција и бела куга, Јањ предњачи у деци и ђацима у школи.
Домаћин данашњег саборовања високопречасни прота Чедомир Арамбашић, парох стројички,  побринуо се и за трпезу љубави коју је уприличио за госте у јањској кући брвнари која се налази у порти поред храма.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА АТАНАСИЈА

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.