Поздравни говор Архимандрита Серафима поводом устоличења

Категорија: Епархијске новости

 

Ваша Светости, Ваша  Преосвештенства, уважени представници власти, преподобни и часни Оци, даме и господо, браћо и сестре, дозволите да се у име свештенстава наше Епархије обратим нашем новом Архипастиру Његовом Преосвештенству новоустоличеном Епископу бихаћко-петровачком Господину Атанасију.  


Благодарећи Богу, Који нас је данас овдје сабрао, Светим првоврховним апостолима Петру и Павлу у чијем храму је извршено устоличење нашег новог Архијереја, те нашим Србима светитељима које ова епархија слави као своју славу, част ми је, да Вас Преосвећени Владико Атанасије испред нашег свештенства, свештеномонаштва и Ваше нове пастве богољубивог народа нашег, поздравим и зажелим добродошлицу ријечима: Бог је Господ и јави се нама, благословен који долази у име Господње.
 Данас Ви Ваше Преосвештенство не долазите у непознато и непознатима, него у познато и својима. Ови крајеви, Ваше нове епархије су и Вас изњедрили, послали у свијет и ево данас по благовољењу Божијем се враћате да будете међу својима, на своме.
Богомчувана Епархија бихаћко-петровачка  основана је одлуком Светог архијерејског сабора Српске православне цркве на његовом редовном засједању у Пећкој патријаршији, 19/6. маја 1990. године, а на приједлог  тада епископа, далматинског, а данас митрополита дабробосанског Г. Николаја и Епископа бањалучког Г. Јефрема. Она је насљедница старе бихаћке епархије која је основана  1925. године са сједиштем у Бихаћу.
У току рата од 1992-1995. год. подручје бихаћко-петровачке Епархије претрпјело је значајна оштећења. Уништени су и страдали многи храмови и сакрални објекти, а многобројно становиштво је усљед ратних дејстава избјегло или је протјерано са својих вјековних огњишта, укључујући и првог Епископа обновљене епархије, Његово Преосвештенство Г. Хризостома, као и свештенство које се налазило на подручју Босанске Крајине.
До 1995. године, епархија бихаћко-петровачка, на челу са својим Архијерејем Г. Хризостомом полако се развијала и стајала је на ноге. Поменути ратни период и избјеглиштво, је прекинуло живот епархије.
Било је упитно шта ће се десити са нашом Епархијом, али је вољом Божијом Епископ Хризостом одлучно и без страха био међу првим повратницима на просторе, на којима скоро да и није било Срба.
 Епископ и свештенство се враћа, и својим примјером показује како се чувају вјековна огњишта, позвавши и народ да се врати у своје домове и гробовима својих предака. Вративши се, Владика је успио вратити и народ, а тиме и живот многострадалној Епархији градећи првенствено живу Цркву.
Разрушене храмове, капеле, парохијске домове и друге црквене објекте, обнављали смо полако и стрпљиво, па се тако и ова Епархија, као некада рана црква, на крви мученика, опет и опет обнављала.
Данас послије 22 године од своје ОБНОВЕ, и 15 година од повратка свештенства и народа, можемо засигурно рећи, да ова Епархија, иако има кратку, али веома богату историју, она има и свој дух, а то је дух борбености, непопустљивости, дух истрајности, што је, иако малу и сиромашну, чини великом и богатом јер је у Богу и са Богом.
Епархија бихаћко-петровачка је углавном обновљена, обновљени су скоро сви стари, те саграђњени нови храмови и парохијски домови. На томе свакако треба и у будућности радити, али се треба посветити духовном препороду нашег народа. Препород је започет и треба га наставити, јер само духовно жива и освештена паства, чини једну Епархију живом и смисленом.
На крају овог поздравног говора, још једном желим, да Вам зажелим добродошлицу у Вашу и нашу Епархију и међу овај честити народ.
 Ми Ваше свештенство и монаштво молимо се да Вам Васкрсли Господ да снаге да наставите тамо гдје је Ваш предховник стао; да Вам да трпљења, јер у овим тешким временима никоме није и неће бити лако; да Вам да љубави којом ћете савладавати сва искушења и проблеме; и на крају, да Вас, по литургијским ријечима, Господ дарује својој светој Цркви у миру, здрава, читава, часна и дуговјечна на многа и блага љета!

АрхимансритСерафим
настојатељ манастира

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.