Устоличен епископ бихаћко-петровачки Атанасије

Категорија: Епархијске новости


Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије устоличен је данас у храму Светих апостола Петра и Павла у Босанском Петровцу.Чин устоличења обавио је Његова светост патријарх српски Иринеј, који је позвао свештенство и вјернике да новог епископа слушају као добра дјеца свога родитеља, као ученици свога учитеља и да својом љубављу и сарадњом допринесу да он успјешно обавља своју узвишену службу.

"Претходни владика је доста учинио да епархија буде организована, за шта је у тешким временима, која су иза нас, требало доста вјере, љубави и наде. Тако је оставио могућност свом насљеднику да на миру настави рад на њеној даљој изградњи", рекао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх је додао да од новог епископа очекује да успостави добре односе, прије свега са својим народом, али и другим народима који живе на овим просторима и да шири љубав међу људима, јер тада неће бити мјеста за друга зла, освете и мржњу.

"Добра воља и љубав сигурно неће бити одбачене", поручио је патријарх Иринеј.

Преузимајући дужност, владика Атанасије је рекао да жели да испуни све оно што од њега црква тражи, те да се и даље узда у савјете и подршку патријарха и архијереја Српске православне цркве.

"Епархија јесте у добром поретку и само је добра воља задатак свих нас, тачније усмјерити добру вољу у добром правцу", истакао је епископ Атанасије.

Доброшлицу на свечаност устоличења гостима и вјерницима пожелио је и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом, који је донедавно био на челу Епархије бихаћко-петровачке.

"Устоличење у трон епископа није само церемонија, већ је то увођење епископа у његове обавезе, дужности и одговорности које овом приликом, након 22 године, предајемо другом епископу на старање и управљање", рекао је владика Хризостом.

Епископ Хризостом је додао да, упркос свим недаћама кроз које је прошла ова епархија и њен народ, са задовољством предаје уређену и стабилну епархију.

"Ова епархија је постала симбол духовне и материјалне обнове наше цркве и народа, те вјерујемо да ће је нови епископ још више духовно унаприједити", нагласио је Хризостом.

Одлуком Светог архијерејског сабора СПЦ, коју су њени чланови донијели на прољећном засједању, досадашњи епископ бихаћко-петровачки Хризостом изабран је трон Епархије зворничко-тузланске на мјесто пензионисаног владике Василија, а викарни епископ хвостански Атанасије за новог епископа бихаћко-петровачког.

Владика Атанасије /Ракита/ рођен је у Јању, код Шипова, а замонашио се са 19 година у манастиру Крка код Книна, у завршном разреду Богословије.

Дипломирао је на Академији Светог Владимира у Њујорку, а до 25-те године предавао је у манастиру Крка, а потом је премјештен на Косово и Метохију, у Призренску богословију, гдје је остао 11 година.

У Београд је дошао 1994. године на позив патријарха српског Павла, гдје је предавао на београдском Богословском факултету.

За епископа хвостанског /некадашња епархија на Косову и Метохији/ изабран је током НАТО бомбардовања Србије маја 1999. године. Као епископ хвостански, обављао је дужност помоћника патријарха српског у Архиепископији београдско-карловачкој, односно викарног епископа од 1999. до 1. јуна 2013. године.

СРНА

 

Wednesday the 17th. Affiliate Marketing.